Hazırda AB ölkələri, İngiltərə, Hindistan, Avstraliya və Yaponiya da daxil olmaqla dünya üzrə 60-dan çox ölkə genetikası dəyişdirilmiş qidaların etiketlənməsini məcburi edir. Hindistan; müəyyən edilmiş məhsul qrupları üçün qəbul şərtlərini daha yüksək səviyyəyə qaldıraraq, Hindistan Qida Təhlükəsizliyi və Standartları Təşkilatı (FSSAI) tərəfindən həyata keçirilən 12 Oktyabr 2020-ci il tarixli açıqlamada, Hindistana idxal ediləcək 24 əsas qida məhsulunun (alma, badımcan, qarğıdalı, buğda, qovun, ananas, papaya, ərik, kartof, düyü, soya paxlası, şəkər çuğunduru, şəkər qamışı, pomidor, şirin bibər, balqabaq, kətan toxumu, lobya, ərik və hindiba) ixracatçı ölkənin səlahiyyətli qurumu tərəfindən veriləcək “GDO Mənşəli Olmayan və GDO-dan Azad Status Sertifikatı”nın 01 Mart 2021-ci ildən etibarən məcburi tutulduğu bildirilmişdir. Bundan əlavə, noxud və digər taxıl məhsulları kimi potensial ixrac məhsullarımızın da müvafiq tənzimləmədən təsirlənə biləcəyi qeyd edilmişdir. Bu baxımdan, sözügedən 24 məhsul üçün Hindistana göndəriləcək hər bir məhsulun göndərilməsinə ixracatçı ölkənin milli orqanı tərəfindən verilən, GDO mənşəli olmayan və GDO-dan azad bir sertifikatın əlavə olunması məcburi hala gətirilmişdir.
Non GMO standartının məqsədi; riskin idarə edilməsi yanaşması ilə proses və keyfiyyət prosedurlarını yoxlayaraq və inkişaf etdirərək istehlakçının genetik quruluşu dəyişdirilmiş və ya xammal kimi istifadə olunmuş hər hansı bir qida və ya yemə çatmasını maneə törətmək və proseslərin nəzarətini təmin etməkdir. Tam və standarta uyğun bir sistemin yoxlanılması nəticəsində isə Non GMO sertifikatı tərtib olunur və məhsulların qablaşdırması üzərində GDO-suz istehsal ifadəsini əks etdirən logo/ifadələr yer alır. Non GMO standartı; daxilində olan məhsul qrupları ilə bağlı qanuni tənzimləmələri və standartın digər tələblərini yerinə yetirərək son istehlakçıya təhlükəsiz məhsul çatdırmağı hədəfləyir. Bundan əlavə; Non GMO sənədi beynəlxalq tanınmışlığı və etibarlılığı sayəsində ticarət baxımından vaxt və maliyyət qazancları təmin etməkdə, qida təhlükəsizliyi idarəçiliyində HACCP və ya risk bazalı yanaşmanın tətbiqində, məhsul araşdırmaları, test və analizlər üçün risk dəyərləndirməsi ilə hazırlanmış bir proqram yaradılmasında və tətbiqində fayda təmin edir. Böhran idarəçiliyi ilə bağlı sistemin qurulmasını və idarə edilməsini təşviq edir.
Bu artan tələbləri qarşılamaq üçün Control Union Sertifikasiyaları olaraq tərəfdaşlarımızla birlikdə Non GMO İstehsal Standartı (GDO-suz İstehsal Standartı) – NGPS’ı inkişaf etdirdik. NGPS, məzmunların müasir biotexnologiyadan istifadə edilərək genetik olaraq dəyişdirilmədiyinə əmin olur və məhsullardakı GDO-suz istehsal iddialarının doğruluğunu təsdiqləyir. NGPS logosunun istifadəsi, məhsulun keyfiyyətinin açıq şəkildə ifadə olunmuş bir zəmanəti olaraq xidmət edir. Sertifikasiya, yetişdirmə, istehsal, emal, saxlama, dağıtım, logistika və / və ya ticarət sahələrində fəaliyyət göstərən təşkilatlar üçün təchizat zəncirinin bütün səviyyələrində keçərlidir. Tərəfimizdən müraciət, risk analizinin qiymətləndirilməsi, nəzarət və sertifikasiya prosesinin tamamlanması ardından sertifikasiya tələb olunan bölmə və məhsullarınızı əhatə edən sertifikatınızı tərtib edirik.